Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
24 noiembrie 2023, 15:30 Despre limba moldovenească views 14504
Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal
24 noiembrie 2023, 15:30 Despre limba moldovenească views 14504

Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal

Aflîndu-se în Moldova, Vladimir Dal a înregistrat anumite cuvinte care ulterior au fost introduse în renumitul său Dicționar explicativ al limbii ruse.

În urmă cu 221 ani, la 22 noiembrie 1801, s-a născut Vladimir Ivanovici Dal, autorul Dicționarului explicativ al limbii ruse vorbite în care, apropo, au fost incluse și cuvintele pe care marele savant rus le-a auzit în Moldova.

Potrivit pușkinistului Victor Kușnirenko, cuvintele "господарь", "цымбалы", "чабан", "цыганка" (ca soi de mere), și multe altele au fost culese de Dal în Basarabia.

„În anii 1819 — 1824, Dal a călătorit, purtat de pînzele fregatei „Flora", de la Nicolaev la Sevastopol, Odessa, Ackerman, Ismail, Chilia.Probabil că anume această fregată a fost zărită de Pușkin, exilat pe atunci în aceste ținuturi. În povestirea lui Dal „Micimanul Poțeluev" citim: „am fost într-o vară, pe o canonieră, la Ismail și Chilia". Pe Vladimir Dal l-a impresionat în mod deosebit așezarea Ackerman (ulterior, Belgorod-Dnestrosk). După răul de mare suportat, îi plăcea să se plimbe prin împrejurimile pitorești, să intre în peșterile străvechi, să vîneze pe liman, să înoate. Odată a fost la un pas să-și piardă viața pe Marea Neagră în timpul unei furtuni puternice", spune Kușnirenko.

Acesta afirmă că Dal revine mai tîrziu în Principatele Dunărene, în timpul războiului ruso-turc din anii 1828 — 1829, participînd la asediul cetății Silistra.

„Vladimir Dal își amintea de multe ori despre Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, stând de vorbă cu Pușkin, cu care se împrietenise în 1832, și pentru care a rămas a fi un camarad fidel până la moartea tragică a poetului", a încheiat Kușnirenko.

Sursa: sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
2223 locuitori

Coşcalia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşcalia, Florica și Plop. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2223 de oameni. Satul Coşcalia a fost menționat documentar în anul 1855.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.