28 martie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 825
Voronin:
28 martie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 825

Voronin: "Curtea Constituțională nu trebuie să-și bage nasul în problema denumirii limbii

"Curtea Constituțională nu trebuie să-și bage nasul în problema denumirii limbii, deoarece denumirea limbii aparține poporului, care este vorbitorul ei.

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii "Principalul" de la TVC21, transmite Noi.md.

"Numele limbii aparține poporului. Purtătorul limbii este poporul, nu vreo Curte Constituțională sau vreun președinte. Curtea Constituțională și-a demonstrat inutilitatea, analfabetismul și faptul că ea ia decizii la comanda autorităților", a declarat Vladimir Voronin, care a comentat astfel decizia anterioară a Curții Constituționale, prin care Declarația de Independență a Republicii Moldova, în care se menționează "limba română", a fost pusă deasupra Constituției țării, iar denumirea limbii de stat în țară a fost schimbată din moldovenească în română.

Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Comuniștilor a declarat în repetate rânduri că strămoșii noștri vorbeau și scriau în limba moldovenească.

El a pus o întrebare retorică: Ce limbă vorbea Ștefan cel Mare? Pentru că primul domn al Moldovei după formarea statului în 1359 a fost Bogdan I.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu suntem români găsiți pe site-ul moldovenii.md, secțiunea "Noi suntem moldoveni".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
83 locuitori

Sergheuca este un sat din cadrul comunei Pervomaiscoe, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Drochia și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 83 de oameni. Satul Sergheuca a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.