02 mai 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1365
De ce moldovenii nu prea seamănă cu europenii
02 mai 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1365

De ce moldovenii nu prea seamănă cu europenii

Cum sunt ei, europenii, ce hram poartă? Nu este o întrebare de dragul întrebării, din moment ce vrem să fim ca ei, să nimerim în paradisul lor fără… invitație. De ce “fără”? Pentru că certificatul de "țară candidată la UE", eliberat de Comisia Europeană este o treabă, iar plăcerea unui spaniol de rând, neamț sau norvegian de a ne permite să ne aflăm în preajmă este cu totul altceva.

Orice comunitate locală din sudul sau din nordul Europei, care a făcut suficiente sacrificii pe altarul existenței sale liniștite, cumpătate și sătule, se va gândi de o sută și una de ori înainte de a decide cît de util îi poți fi și în ce calitate. Cu siguranță, în ultimul pătrar de veac moldovenii - emigranți, gastarbaiteri, - adică rudele noastre, au acumulat o oarecare experiență de conviețuire cu europenii. Dar ea cu greu poate fi numită pozitivă. Moldovenilor, care au prins rădăcini în Europa, nu le place să se creadă de mîna a doua, așa cum nu acceptă să trăiască ca alți străini în ghetouri sau pe seama indemnizațiilor de stat. Ai noștri fac tot posibilul să se integreze în societatea europeană. Dar acest proces nu este deloc ușor. De ce? Nu este vorba aici doar de inegalitate materială ori civilă. Ideea este că noi sîntem foarte și foarte diferiți.

Pe vremea noastră îi cunoșteam pe europeni sau, în general, pe occidentali, din cărți, din rarele emisiuni de propagandă televizată, precum "Două lumi - două moduri de viață", sau din revistele ce ajungeau la noi din întâmplare, de pe mâna turiștilor sau militarilor demobilizați din unitățile sovietice din străinătate. Vă mai amintiți "Эх, Запад, не пот, а запах!» (Occidentul nu e sudoare, ci miros rafinat)..."? Tipăriturile străine, fotografiile și filmările stigmatizate de critici, miroseau a un fel de libertate și prosperitate occidentală. Acest miros a devenit mai pătrunzător pe măsură ce am început a gusta încet-încet din acea viață, îmbrăcând tot felul de cârpe occidentale, pardesiuri și colanți de nailon, mai apoi costume denim, cumpărînd, destul de scump, ceasuri electronice "Montana" cu 16 melodii și calculatoare japoneze. Când toate aceste bunuri rare au năvălit peste noi la un loc cu libertatea neîngrădită, venită de peste graniță, am devenit mai precauți. Dar, judecând după atitudinea unora dintre cetățenii noștri față de Occident, atracția pentru bunăstarea materială nu scade, ci crește, iar celebra "reparație euro" a devenit o imagine colectivă a tot ceea ce ne dorim mai bun din viața europeană.

De la perioada sovietică am moștenit și vechiul model de european, adică om care, în primul rînd, respectă legea, este corect în relațiile cu vecinii săi, înstărit și, desigur, moderat de evlavios. Toate aceste calități, însă, nu sunt în rezonanță cu originalul, cu imaginea modernă a individului continental. În plus, viața europenilor s-a schimbat aproape radical în ultimii cinci ani sub influența pandemiei de covid și incredibila cheltuială, nu întotdeauna justificată în ochii cetățenilor obișnuiți și loiali, de miliarde de dolari a guvernelor europene pentru ultimul război din Est.

Cine sînt, dară, ei, adevărații albi, adevărații arieni? Apropos, oamenii de știință au dovedit, studiind cu meticulozitate ADN-ul, că populația Europei este un hibrid de afro-americani, neanderthalieni și pitecantropi. Cele mai multe gene de Neanderthal – patru la sută - au locuitorii Franței, Germaniei, cele mai puține – una la sută- locuitorii din Africa! Iată cam despre ce fel de arieni vorbim! Genele europene au fost înnobilate și de cele ale slavilor ruso-boreali, care au venit pe pământurile europene acum 25-35 de mii de ani. Populația Franței și cea din sudul Marii Britanii s-a format din amestecuri genetice ale acestora și ale russo indo-europenilor, iar germanii din vechea Burgundie, Bavaria au și o genetică de pitecantropi hibrizi cu o genă de mongoloizi. Iarăși mongolii? Dar toate acestea sînt o componentă biologică, informații despre care am adus aici mai mult de dragul divertismentului....

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

moldovenii , europeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.