15 februarie 2024, 14:30 Personalități views 50411
Trifan Gruzin – 112 de ani de la naștere
15 februarie 2024, 14:30 Personalități views 50411

Trifan Gruzin – 112 de ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 112 de ani de la nașterea artistului moldovean Trifan Gruzin. Artist al Poporului din Moldova, Trifan Gruzin, a devenit unul dintre cei mai solicitați actori de teatru în cinematografia moldovenească.

El a început să colaboreze cu studioul „Moldova – film” din primul an de înfiinţare a studioului în anul 1957, interpretînd rolul central al butnarului Vrăbiuţă în filmul după scenariul lui Ion Druţă „Cînd omul nu-i la locul lui”. El a însuşit specificul interpretării rolurilor de cinema mult mai rapid decît ceilalţi actori de teatru datorită capacităţii sale de a se adapta la arta cinematografică. Dînsul nu se concentra asupra camerei de filmat, uita pur şi simplu de existenţa ei, deşi la primele filmări, actorii începători erau hipnotizaţi de obiectivul camerei de filmat, ceea ce fără să vrea le sustrăgea atenţia, nu era atmosfera obişnuită din teatru.

Trifan Gruzin s-a născut la 15 februarie 1912 în satul moldovenesc Subbotiţî din regiunea Kirovograd (Ucraina).  În 1933 a absolvit secţia moldovenească a Institutului Musical-Dramatic din Odesa „L. Beethoven” şi în acelaşi an, a devenit actor la Teatrul Muzical- Dramatic recent deschis la Tiraspol. Datorită talentului său muzical a jucat nu numai în piesele din repertoriul clasic şi contemporan, dar şi în operetele: „Vîntul liber”, ş.a. Începînd cu anul 1957 este filmat în mai multe pelicule la studioul „Moldova-film”.

Cuvinte cheie:

Cinematografie , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1408 locuitori

Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.