Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 septembrie 2015, 15:21 views 11263
„Bâlciul Olarilor” – la Iurceni, Nisporeni (FOTO)
14 septembrie 2015, 15:21 views 11263

„Bâlciul Olarilor” – la Iurceni, Nisporeni (FOTO)

Cel mai longeviv eveniment cu participarea meşterilor populari din republică a avut loc ieri la Iurceni, Nisporeni. „Bâlciul Olarilor" a ajuns la a XXVII-a ediţie şi a reunit zeci de meşteri populari, relatează Mesager.

Evenimentul s-a desfăşurat în Parcul de cultură românească „Fântâna mare" din Iurceni, localitate care pe timpuri a fost o faimoasă vatră de olărit.

„Pe timpuri aici erau foarte mulţi olari, aproape jumătate dintre locuitorii satului erau olari, dar astăzi este doar unul. Noi însă păstrăm tradiţia", spune Ion Teleman, directorul Muzeului din Iurceni.

„Au plecat toţi peste hotare. Noi am rămas să ducem faima olăritului mai departe. Acest meșteșug are nişte secrete, ca să le povestesc ar fi o istorie întreagă", susține Gheorghe Panîru, olar.

Organizatorii afirmă că menirea evenimentului este de a promova şi asigura continuitate străvechiului meşteşug.

La concurs au participat 25 de meşteri olari, printre ei şi dinastia Triboi, care rămân a fi singurii care practică meșteșugăritul ceramicii negre.

Vizitatorii care şi-au petrecut această dumincă la Iurceni au fost încântaţi de eveniment. Priveliştea cu meşterii, care îi ajută pe copii să modeleze argila a atras vizitatorii şi a adus multă satisfacţie participanţilor la actul creaţiei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , tirg , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.