Cozmolici Victoria

Victoria Cozmolici – pictoriță din Republica Moldova. S-a născut la 17 octombrie 1978 în orașul Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru", clasa profesorului Nicolae Dealkov (1996) și Universitatea de Stat „Ion Creangă" din Chișinău, specialitatea artă plastică și design, clasa profesorilor Petru Severin și Ion Croitoru (2001).

Începînd cu 2008, a participat la mai multe expoziții de grup: „Saloanele Moldovei", „Saloanele de primăvară", „Autumnala", „Eminesciana", Bienala Internațională de pictură, „Noi, Tineretul Creator", Chișinău, Centrul Expozițional „C. Brâncuși". De asemenea, a organizat și cîteva expoziții personale. Lucrările Victoriei Cozmolici se regăsesc în colecții particulare din Austria, Grecia, Suedia, România, Germania și R. Moldova.

Din 2011 este membru-stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 2013 – membru-titular al UAP. Victoria Cozmolici este un nume care a reușit să capete pondere în arta plastică moldovenească. În 2011 ocupă locul II la Expoziția-concurs „Noi, Tineretul Creator", organizată la Centrul Expozițional „C. Brâncuși" al UAP. Laureată a premiului onorific „Clipa de Aur" al Asociației Culturale „Andromeda".

Din 2002 pînă în 2012, pictorița a avut mai multe expoziții personale: la Alianța Franceză din Moldova, la Cofe House, Centrul Expozițional „C. Brâncuși", la Galeria de artă „Artium" din Chișinău, la Alba-Iulia, la Rîmnicu-Vîlcea. Participă activ la taberele de creație din Republica Moldova, România, alte țări din Europa. În 2012 Victoria Cozmolici a fost organizatoarea taberei de creație din orașul Pancevo, Serbia.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.