Dănilă Mihail

Mihail Dănilă - manager în domeniul cinematografiei, membru al Uniunilor Cineaștilor şi al Uniunii Teatrale din Moldova.

S-a născut la 24 iunie 1953 în satul Ghidighici, municipiul Chişinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Economie şi Finanţe a Institutului Agricol din Chişinău. Perfecţionarea a urmat-o la Cursurile în domeniul organizării producţiei cinematografice şi marketingului la VGHIK, Moscova şi la Cursurile de stagiu în domeniul producţiei cinematografice şi marketing la Studiourile Cinematografice "Buftea" de la Bucureşti, România.

Activitatea de muncă și-a început-o la Studioul Cinematografic "Moldova-film", în funcţie de director al echipelor de filmare a documentarelor (1984). Din 1988 a fost numit în funcţia de director al Studioului Experimental pentru Tineret "Fenix M" (director artistic Emil Loteanu), iar din 1991 a fost numit director al Studioului "Flux-Film" de pe lîngă Centrul Naţional de Cinematografie din Moldova.

În 2002 își continuă activitatea la Uniunea Teatrală din RM, unde este angajat în funcţia de vicepreşedinte pe problemele economice.

Începînd cu anul 2005 activează la Întreprinderea cu Capital Străin Studioul Cinematografic "Vit-Studio", fondator Iacob Tihman, în funcţia de director şi producător executiv.

În anul 2007 este numit în funcția de director al Întreprinderii de Stat "Registru Cinematografic", din cadrul Ministerului Culturii RM.

Pe parcursul activității sale în domeniul cinematografic a contribuit la crearea sutelor de filme documentare şi sociale, care au devenit parte componentă a tezaurului culturii şi artei naţionale a Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.