21 ianuarie 2011, 16:17 views 46978

„Kabaklî” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

•    2 pahare de făină,
•    4 linguri de ulei vegetal,
•    2/3 pahare de apă,
•    1/3 pahar de zahăr,
•    sare,
•    2 linguri de oţet.

Garnitura:

•    3 pahare de bostan dat prin răzătoare,
•    2-3 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

Preparăm aluatul nedospit din: făină, sare, 2 linguri de ulei vegetal şi apă. Aluatul trebuie să fie elastic, nu foarte tare, îl acoperim cu o pînză şi formăm bile nu prea mari, lăsăm aluatul să se odihnească 30-40 minute la temperatura camerei, întindem turtele cît de subţire e posibil, apoi mai întindem pe pînză, fără să rupem foile. Capetele mai groase se taie, se stropeşte foaia cu ulei vegetal, se pune umplutura, cu ajutorul pînzei rulaţi foile (vezi reţeta de Preparare a aluatului nedospit), ungem rulada obţinută cu ulei şi o coacem la temperatura de 180 de grade timp de 20-25 minute.

Pentru umplutură: bostanul curăţat îl amestecăm cu zahăr şi o lingură de ulei vegetal.

Dam la cuptor la temperatura de 180 de grade şi coacem timp de 20 de minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
273 locuitori

Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.